top of page
Фото автораМарта Чорна

Цукор тягне за собою цукор.Чи одна з причин, чому люди увесь час хочуть їсти солодке.

Чи одна з причин, чому люди увесь час хочуть їсти солодке. Парадоксальна. Тому що, цукор в крові низький. Навколо так часто говориться про високий рівень глюкози в крові. Який виникає після споживання солодощів чи швидких вуглеводів, що при частій повторюваності може призвести до інсулінової резистентності, а зрештою і до діабету. Що ми мимоволі забуваємо про низький рівень цукру в крові. А він буває доволі часто. В першу чергу, в людей які сидять на жорстких дієтах і вважають, що «зожний» батончик і кава на обід це Ок. Якщо тіло людини не отримує достатньої кількості їжі (в тому числі складних вуглеводів), то рівень цукру в крові буде постійно пониженим. В іншому випадку, гіпоглікемія починається на фоні надмірного споживання вуглеводів.

І не треба для цього втоптати половину торта «три шоколади». Це може бути порція картопляного пюре. На яке підшлункова зреагує надто інтенсивно, викине завелику порцію інсуліну і як наслідок, глюкоза в крові впаде. Бо така робота інсуліну, забирати глюкозу з крові і переміщати в м‘язи. В такі моменти падіння глюкози в крові, люди переважно себе матюкають через відсутність сили волі, картають, що не можуть втримати себе в руках, але лізуть в сумочку рукою по шоколадку. Гіпоглікемічна гірка схожа на дороги у Львові вкриті ожеледицею. Якщо ти на неї попав, то найкраще що ти можеш зробити, то згрупуватися. Бо падіння точно буде. Якщо мозок запримітив, що рівень глюкози в крові понизився, він думає що ви голодуєте. Тому викине порцію греліну, того що ггггр, «злий») гормону голоду. Щоб нещасна людинка, замучена дедлайнами і цінами на газ, ще й пішла шукати їжу. А якщо цукор впаде різко, наприклад після порції фрешу на голодний шлунок, то зверху ще мозок присипле адреналіном, щоб людина шукала їжу швидше. За дослідженнями, якщо у крові падає рівень цукру, то зростає активність префронтальної кори ГМ, тої частини, яка відповідає за контроль імпульсів. Ще цікавим є факт, коли рівень цукру повертається на здоровий рівень, у людей з нормальною вагою, активність префронтальної кори падає, подавляючи тягу до нездорової їжі. А в людей з надмірною вагою такого ефекту не спостерігається. Вони всеодно хочуть їсти висококалорійну їжу. Тому важливо думати, що їси одразу (ай вафлі під рукою, варенички, швидка вівсяночка, бо впадло і т.д, продовжіть); Не пропускати приймання їжі (нема коли, не хочу гречку, ай вже дома); Бо це не тільки закріпляє погану харчову звичку, а й змінює поведінку і виділяння гормонів та нейромедіаторів на рівні фізіології. З яких уже потім формуються залежності і власне харчова поведінка. Їжте з розумом. Щоб якщо вже той цукор піде в м’яз, то хай послужить добрій справі)


Ваша Марта.




Commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
bottom of page